Damlayan bir musluk sadece sinir bozucu değil, aynı zamanda su faturanızı da artırabilir. Günde 10 damla su bile, yıllık ölçekte litrelerce israf anlamına gelir. İyi haber şu ki, çoğu musluk tamiri oldukça basittir ve özel beceriler gerektirmez. Bu makalede, damlayan bir musluğu hızlı ve kolay bir şekilde nasıl tamir edeceğinizi adım adım göstereceğiz.

İhtiyacınız Olan Malzemeler

• Ayarlanabilir ingiliz anahtarı veya pense
  • Düz ve yıldız tornavida
  • Yedek conta (musluğunuzun modeline uygun olmalı)
  • Musluk gresi
  • Eski bir havlu veya bez
  • Sirke çözeltisi (opsiyonel, kireç birikintilerini temizlemek için)

Profesyonel İpucu

Tamire başlamadan önce lavabonun tahliye deliğini bir bez ile kapatın. Böylece küçük parçaların düşüp kaybolmasını önlersiniz.

Adım 1: Su Vanalarını Kapatın

Herhangi bir musluk tamiri yapmadan önce, su kaynağını kapatmanız gerekir. Genellikle lavabo veya evye altında sıcak ve soğuk su vanaları bulunur. Bunları saat yönünde çevirerek kapatın. Ardından, boruların içinde kalan suyu akıtmak için musluğu açın.

Su Vanasını Kapatma

Evye altındaki tipik su vanaları

Adım 2: Musluk Kapağını Çıkarın

Çoğu muslukta, sıcak veya soğuk su işaretinin bulunduğu dekoratif bir kapak vardır. Bu kapağı düz tornavida yardımıyla hafifçe kaldırarak çıkarın. Kapak genellikle vidalı değildir, sadece yerine oturtulmuştur.

Adım 3: Musluk Vidasını Sökün

Kapağı çıkardıktan sonra, musluğun sapını tutan vidayı göreceksiniz. Bu vidayı uygun tornavida ile sökün ve vidayı güvenli bir yere koyun.

Adım 4: Musluk Sapını Çıkarın

Vidayı çıkardıktan sonra, musluk sapını yukarı doğru çekerek çıkarabilirsiniz. Bazen hafifçe döndürmeniz veya biraz güç uygulamanız gerekebilir, ancak aşırı kuvvet uygulamaktan kaçının.

Musluk Sapını Çıkarma

Musluk sapının çıkarılması

Adım 5: Contayı Değiştirin

Musluğun sapını çıkardıktan sonra, kartuş veya valf gövdesini göreceksiniz. Bu parçanın alt kısmında, aşınmış veya yıpranmış bir conta bulunur. Bu, genellikle damlama sorununun kaynağıdır. Eski contayı çıkarın ve aynı boyut ve türde yeni bir conta ile değiştirin.

Dikkat

Conta değişiminde mutlaka doğru boyutta conta kullanın. Yanlış boyuttaki contalar sızıntıya sebep olabilir veya musluğun çalışmasını engelleyebilir.

Adım 6: Kireç Birikintilerini Temizleyin

Musluğunuzun iç kısmında kireç birikintileri varsa, bunları temizlemek performansı artıracaktır. Sirke çözeltisine batırılmış bir diş fırçası ile valf yuvalarını ve diğer parçaları nazikçe fırçalayın.

Adım 7: Gres Uygulayın ve Yeniden Monte Edin

Yeni contaya ve hareketli parçalara az miktarda musluk gresi uygulayın. Bu, parçaların daha düzgün çalışmasını sağlar ve kullanım ömrünü uzatır. Ardından, musluğu söktüğünüz sıranın tersine takarak yeniden monte edin.

Musluk Gresi Uygulama

Hareketli parçalara gres uygulanması

Adım 8: Su Vanalarını Açın ve Test Edin

Tüm parçaları yerine taktıktan sonra, su vanalarını yavaşça açın ve musluğun düzgün çalıştığını kontrol edin. Herhangi bir sızıntı veya damlama olup olmadığını kontrol edin. Sorun devam ediyorsa, contayı doğru şekilde yerleştirdiğinizden emin olun veya valf gövdesini değiştirmeniz gerekebilir.

Bilmekte Fayda Var

Bu tamir, standart sıkıştırma vanalı musluklar için geçerlidir. Seramik diskli veya kartuşlu musluklar için farklı bir tamir prosedürü gerekebilir.

Özet

Damlayan bir musluğu tamir etmek, çoğu ev sahibinin kolayca yapabileceği basit bir işlemdir. Doğru aletler ve birkaç dakika ayırarak, su israfını önleyebilir ve faturalarınızdan tasarruf edebilirsiniz. Eğer bu adımları izledikten sonra bile musluğunuz damlamaya devam ediyorsa, daha ciddi bir sorun olabilir ve profesyonel bir tesisatçıya danışmak en iyisi olabilir.

Önerilen Ürünler

Musluk Conta Seti

Premium Musluk Conta Seti

Tüm standart musluk modelleri için uyumlu, uzun ömürlü silikon contalar.

₺49.90

İncele
Tesisatçı Alet Seti

Mini Tesisatçı Alet Seti

Evdeki küçük tesisat tamirleri için gerekli tüm aletleri içeren kompakt set.

₺129.90

İncele